R3L - Søsportshjørnet 2
-
Intentioner med området
Der skal gives mulighed for at skabe moderne, funktionelle og arkitektonisk spændende faciliteter, der kan understøtte de vandrelaterede aktiviteter i området. På samme tid skal der sikres en bedre visuel kontakt fra ankomstarealet til Haraldsted Sø. Udformning af friarealer samt placering af bebyggelse og bygningernes design skal underordne sig naturen og det omgivende landskabs karakterer og kvaliteter. Bebyggelsen skal være med til at skabe attraktive udendørs opholdsrum, men må ikke virke dominerende fra adgangsvejen og det omkringliggende landskab. Området er et vigtigt mødested og knudepunkt, og skal styrkes yderligere med en mere sammenhængende æstetik samt flere og bedre opholdsmuligheder og faciliteter. Nye bygningsanlæg må ikke sløre oplevelsen af søen og landskabet eller optage unødigt store friarealer, og skal derfor samles i klynger og gerne opføres i op til 1,5 etagers højde.
-
Lokalplanlægning
Området er ikke lokalplanlagt.
-
Generel anvendelse
Rekreativt område
-
Fremtidig zone
Landzone
-
Specifik anvendelse
-
Bygningshøjde maksimum
8.5 m
-
Antal etager maksimum
1.5
-
Bygningshøjde maksimum
8.5 m
-
Antal etager maksimum
1.5
-
-
Områdets anvendelse
Området udlægges til rekreative formål i relation til søsport, friluftsliv og naturformidling. Derudover må området anvendes til ophold, og der gives derfor mulighed for opsætning af borde, bænke, skraldespande, begrænset belysning og lignende inventar.
-
Omfang og udformning
Området kan bebygges inden for de afmærkede byggezone vist i helhedsplanen for Søsportshjørnet. Bygninger skal opføres i respekt for det omkringliggende landskab. Placering af bebyggelse skal bidrage til, at strædet opleves som en tydelig vej/sti til søen. Derudover lægges der vægt på, at bebyggelse placeres, så der opstår interessante udendørs rum til ophold. Bebyggelse skal placeres og udformes, så den ikke kommer til at fremstår som ”tilbygning på tilbygning”. Der må bygges i optil 1,5 etage med udnyttet tagetage og evt. med høj trempel, som giver gode udnyttelsesmuligheder af 1. salen. Mellem byggezonerne opstår et stræde, som forbinder søen og ankomstarealet syd for bebyggelsen. Bebyggelse skal have indgang mod et centralt stræde, og skal desuden placeres og udformes, så den skaber interessante mellemrum og opholdssteder i menneskelig skala. Facader skal have åbne/transparente facader mod nord og i videst muligt omfang mod strædet, som vist i helhedsplanen for Søsportshjørnet. Der skal anvendes naturlige og solide materialer, der patinerer flot og tåler daglig slidtage. På facader kan der fx anvendes ædle træsorter, brændt træ, sortmalet træ, contenstål eller skiffer. Tage kan udføres med træspån/tagspån, skiffer, tagpap eller som grønne tage med enten græsser eller sedum. På facader og tag må der, med undtagelse af vinduer, ikke anvendes skinnende materialer såsom blank eller ubehandlet stål og glas. Der kan etableres tagterrasser og altaner såfremt de fremstår som en integreret del af den øvrige bebyggelse og desuden er tilgængelige fra terræn.
-
Friarealer
Områdets friarealer skal i hovedtræk fremstå som tilgængelige, grønne arealer med mulighed for opsætning af borde, bænke, skraldespande, nødvendig belysning og lignende inventar. Dog må der som udgangspunkt ikke etableres hegn inden for området, alt inventar skal placeres, så det ikke skæmmer den visuelle oplevelse af søen og det omgivende landsskabs kvaliteter. Beplantning i området skal have et naturligt udtryk – herunder skal græsarealer i videst muligt omfang fremstå uklippede. Klipning af græs skal begrænses til områder hvor aktiviteter gør det nødvendigt – fx på gangarealer og arealer, der bruges til parkering og klargøring af materiel til brug i nærområdet. Beplantningsbæltet mod øst skal bevares.
-
Klima og miljø
Solceller må etableres såfremt de er integreret i facader og/eller på tagflader såfremt de er placeret eller skærmet, og dermed ikke er synlige fra et niveau på 170 cm over terræn. Der må ikke etableres solenergianlæg på terræn. Belysning skal begrænses til stier og indgangspartier til bygninger. Alt lys skal være nedadrettet, og må ikke oplyse større arealer end allerhøjst nødvendig for en sikker færdsel på stier.
-
Parkeringsnorm
Parkering skal etableres i den sydøstlige del af området. Der må ikke etableres parkering andre steder i området.
-
Bevaringsværdier
Området ligger inden for et bevaringsværdigt landskab i forbindelse med Haraldsted Sø. Retningslinjer for bevaringsværdige landskaber skal derfor respekteres ved ændringer inden for området. Ændringer og nye udviklingstiltag inden for området skal desuden respektere det pågældende landskabs bærende karaktertræk og særlige værdier - se nærmere under landskabstyper.
R2L
10785405