Retningslinjerne angiver beskyttelseshensyn til grundvands- og drikkevandsinteresser samt begrænsninger for indvinding af grundvand.
MÅL
- Ringsted Kommune beskytter grundvandet, så der også i fremtiden er tilstrækkeligt og rent drikkevand.
- Drikkevandsforsyningen skal fortsat være baseret på en decentral vandforsyningsstruktur og på, at grundvand kun skal gennemgå en simpel vandbehandling.
- Ringsted Kommune prioriterer grundvandsinteresserne højt i områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande til almene vandværker (IOL).
- Indvindingen af grundvand må ikke forringe tilstanden af grundvandsforekomsterne samt levevilkår for dyre- og plantelivet i søer, vandløb og anden våd natur.
Kort 6.7 – Områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD), indvindingsoplande til almene vandforsyninger (IOL), nitratfølsomme invindingsoplande (NFI) samt boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). Disse temaer er en del af den statslige grundvandskortlægning og varetages af Miljøstyrelsen. De til enhver tid udpegede områder kan ses her.
RETNINGLINJER
6.7.1
Nye aktiviteter, virksomhedstyper eller anlæg, der medfører en fare for forurening af grundvandet, skal så vidt muligt placeres uden for områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande til almene vandforsyninger (IOL).
6.7.2
I områder med boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) må den planlagte eller eksisterende arealanvendelse ikke ændres, hvis ændringen vil føre til en øget fare for forurening af grundvandet.
6.7.3
Der gives ikke tilladelse til nedsivning af spildevand til anlæg, der ligger inden for områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og/eller almene vandværkers indvindingsoplande (IOL).
6.7.4
Nedsivning af spildevand kan som hovedregel ikke forøges i de nitratfølsomme indvindingsområder (NFI).
6.7.5
Der gives som udgangspunkt ikke tilladelse til ny indvinding af grundvand til andre formål end almen vandforsyning, idet grundvandsforekomsterne er maksimalt udnyttet.
6.7.6
Brønde og boringer skal sløjfes, hvis de er overflødige, af hensyn til grundvandsbeskyttelsen.
I Ringsted Kommune har vi rent grundvand og drikkevand, og det meste af kommunens areal er udlagt som område med særlige drikkevandsinteresser (OSD). Det er i disse områder regnvandet nedsiver og danner grundvand, som bruges eller kan bruges til vandforsyninger af regional betydning. OSD skal derfor beskyttes i særlig grad, for at sikre en tilstrækkelig uforurenet og velbeskyttet vandressource til dækning også af det fremtidige behov for vand af drikkevandskvalitet.
I Danmark arbejder vi med forebyggelse frem for rensning. Det indebærer, at vi beskytter vores grundvand mod forurening. Det gør vi, fordi vi bruger grundvandet til drikkevand efter simpel vandbehandling, hvilket vil sige, at råvandet blot bliver iltet og filtreret. Vi beskytter også grundvandet, fordi det leverer vand til vores åer og søer, som skal have god vandkvalitet og være levested for dyr og planter.
Inden for indvindingsoplande til almene vandforsyninger (IOL), boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) og områder med særlig drikkevandsinteresse (OSD), herunder nitratfølsomme indvindingsområder (NFI) skal der tages særlige grundvandshensyn for at beskytte den nuværende og den fremtidige vandforsyning.
Vandområdeplaner
I henhold til vandområdeplanerne er det generelle miljømål for grundvand at opnå en god tilstand. Dette mål er nået, når både den kvantitative tilstand og den kemiske tilstand af grundvandsforekomsterne er god. Desuden må indvinding af grundvand ikke være til hinder for opfyldelse af de til enhver tid gældende vandområdeplanernes målsætninger i vandløb, søer, grundvandsforekomster, kystvande og terrestriske naturtyper.
Grundvandsforekomsterne i Ringsted Kommune har generelt en god tilstand, men der er store områder hvor grundvandsforekomsterne er i risiko for at komme i ringe kvantitativ tilstand i fremtiden, grundet det høje indvindingstryk. Ringsted Kommune arbejder for, at fremtidig vækst ikke vil føre til en forringelse af grundvandets kemiske og kvantitative tilstand.
Grundvandsforekomsternes tilstand og risikovurdering kan ses i MiljøGIS: Vandområdeplaner 2021-2027
Vandforsyning
I Ringsted Kommune baseres den primære vandforsyning på en decentral vandforsyning fordelt ud på 13 almene vandforsyninger. HOFOR indvinder desuden store mængder vand fra tre kildepladser i Ringsted Kommune, men vandet behandles og forbruges uden for kommunen til forsyning af hovedstadsområdet med drikkevand.
Det forventes, at de almene vandværker i fremtiden vil overtage endnu mere af vandforsyningen i takt med, at enkeltanlæg og mindre ikke almene vandværker bliver nedlagt. De almene vandværker har kapacitet til at levere rent drikkevand til hele kommunen. Den almene vandforsyning i Ringsted er beskrevet i kommunens Vandforsyningsplan
Administrationsgrundlag
Ved udarbejdelse af indvindingstilladelser arbejder Ringsted Kommune efter det princip, at vandindvindingen skal være i balance med grundvandsdannelsen, og at natur og grundvand ikke må ødelægges ved overudnyttelse.
Ringsted Kommune vil meddele tilladelse eller afslag efter vandforsyningsloven efter følgende hovedregler:
- Ny indvinding af grundvand tillades ikke, hvor grundvandsforekomsterne er i risiko for at opnå en ringe kvantitativ tilstand på grund af maksimal udnyttelse jf. de til enhver tid gældende vandområdeplaner.
- Nye virksomheder kan som udgangspunkt ikke etablere egen vandindvinding, men kan koble sig på eksisterende almene vandværker.
- En ejendom der forsynes af et vandværk kan ikke udtræde af den almene vandforsyning (vandværket), mht. vand til husholdningsbrug.
- For at opnå en tilladelse til en ny boring, er det en forudsætning, af der ikke sker en sammenkobling mellem husholdningens forsyning fra vandværket og virksomhedens eget ledningsnet til erhvervsbrug.
Overflødige brønde og boringer
Som udgangspunkt skal alle kendte overflødige brønde og boringer på et tidspunkt sløjfes af hensyn til grundvandsbeskyttelsen.
Ældre brønde og boringer kan være i dårlig stand og udgøre forureningstrussel mod grundvandet. Hvis de er utætte kan de virke som et lodret ”dræn” for overfladevand ned til grundvandet. Pesticider brugt tæt ved boringen eller spild i nærheden af andre miljøfremmede stoffer (eksempelvis gødnings- og olieprodukter), kan ende i grundvandet.
En boring eller brønd er overflødig, når ejendommen samtidig har en anden vandforsyning, som i det væsentlige kan erstatte forsyningen fra brønden eller boringen. Dette betyder blandt andet at bilvask, havevanding, fyldning af marksprøjte og lignende ikke er en legitim årsag til at bevare en brønd eller boring, når der er anden vandforsyning på ejendommen.
Veludførte boringer i god teknisk stand og med et potentiale for fremtidig samfundsrelevant benyttelse kan tillades bevaret.
Grundvandsredegørelse
For at sikre rent og rigeligt drikkevand i dag og fremover skal kommunerne i den kommunale planlægning friholde områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande til almene vandforsyninger (IOL) uden for OSD for virksomhedstyper eller anlæg, der kan medføre en væsentlig fare for forurening af grundvandet. Desuden skal kommunen friholde boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) for udlæg af nye arealer til arealanvendelse, der medfører øget fare for grundvandsforurening. Forbuddet gælder ikke arealer, der allerede er udlagt i kommuneplanen for disse virksomhedstyper og anlæg.
Såfremt kommunen ikke kan friholde disse områder, udarbejdes en grundvandsredegørelse til kommuneplanen eller kommuneplantillægget. Heri fremføres de særlige planlægningsmæssige begrundelser for placeringen, herunder at lokalisering uden for de nævnte områder er undersøgt og ikke fundet mulig, og at faren for forurening af grundvandet kan forebygges. Herved sikres, at beskyttelsen af drikkevandsinteresser håndteres ved den overordnede planlægning.
I nærværende kommuneplan er der ikke udlagt nye arealer, anlægs eller virksomhedstyper der medfører en væsentlig fare for forurening af grundvandet. Der henvises derfor til grundvandsredegørelsen fra 2017 samt tilhørende bilag, vedrørende tidligere arealudlægninger:
Redegørelsen gælder for planlægning af særligt grundvandstruende aktiviteter eller arealanvendelse inden for områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande (IOL) uden for disse, samt inden for de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).
Tekniske tiltag til forebyggelse af eventuel fare for forurening af grundvandet beskrives i kommuneplanens rammer og følges op i lokalplaner.