I Ringsted Kommune bor ca. en tredjedel af kommunens borgere uden for Ringsted by. Ni landsbyer er udpeget som byzonelandsbyer, hvor udvikling finder sted.
Indbyggertallet i byzonelandsbyerne er stigende. På 12 år - fra 2011-2023 - er befolkningen steget med næsten 10%, så der i dag bor næste 4500 indbyggere i byzonelandsbyerne. Den største stigning har fundet sted i Jystrup, Vigersted og Vetterslev, men alle landsbyer har oplevet en mindre fremgang. Aldersprofilen varierer meget fra landsby til landsby:
I Ringsted Kommune er der en lang tradition for aktive landsbysamfund, og der er skabt en god struktur for samarbejde gennem de 10 lokalråd og Landsbyforum.
Landsbyforum, lokalrådene og Ringsted kommune samarbejder om en lang række forhold, der bidrager til at fastholde landsbyerne som levende landsbyer. Med klimaudfordringerne og de ændringer det vil betyde for det åbne land, er der behov for et styrket samarbejde på en række områder for at understøtte Ringsted Kommunes landsbyer som levende og attraktive steder at bo.
Det er en kommunal prioritet, at landområderne skal have adgang til grundlæggende kommunal service jf. det demografiske grundlag. Det skaber og fastholder liv i landsbyerne.
Byrådet vil arbejde for:
Landsbyerne i Ringsted Ringsteds landsbyer har hver deres særlige udformning, landskab og kultur. Det er vigtigt at bevare og udvikle landsbyernes kendetegn, på en måde der spiller sammen med de udfordringer og behov som findes hos forskellige borgere har, og de udfordringer vi skal løse sammen omkring klima, energi og transport. Læse mere om landsbyerne: |
- at skabe nye samarbejder med Landsbyforum og lokalrådene, om udfordringer og muligheder i relation til klimadagsordenen
- at understøtte og facilitere dialoger mellem de nye aktører i landområderne og lokalrådene, særligt der hvor der er mange interesser og aktører på spil
Bærende for landsbyernes fortsatte udvikling er fire temaer: