Sektorplaner

Sektorplaner

Boliger på landet

Kommunen har ni byzonelandsbyer her bor der mellem 200-1400 indbyggere. Alle er levende landsbyer og i flere af landsbyerne er der tilvækst af borgere og nye udstykninger på vej. Kommunen har også 23 landzonelandsbyer. Her bor under 200 borgere og er hjemsted for jord- og skovbrugserhverv. Her kan der ske huludfyldning eller afrunding af den eksisterende landsbyafgrænsning, men landsbyerne er ikke udpeget til at vokse og udvikle sig som byzonelandsbyerne.

Landsbyerne i Ringsted Kommune har en lang række kvaliteter at byde på, og særligt er adgangen til naturen vigtigt for bosætningen her. Bosætningsanalysen viser at naturen er en vigtig parameter for borgere, der overvejer at flytte til Ringsted Kommune. Foruden natur er fællesskaber og landsbypræg også med til at gøre landsbyer attraktive for bosætning.

Boligerne i landsbyerne er overvejende gårde og parcelhuse, mens tæt-lav-boliger og andre boligformer hidtil var begrænset i landsbyerne. De seneste par år har Ringsted Kommune dog oplevet en øget efterspørgsel på tæt-lav-boliger. Denne udvikling skal understøttes i endnu højere grad, for at imødekomme den demografiske udvikling med flere ældre, og nye og flere familietyper, der skaber nye og andre boligbehov.

 

Ringsted Kommune har skabt mulighed for at der kan bygges og udvikles i og omkring byzonelandsbyerne. Når der bygges i landsbyerne er vigtigt, at den nye bebyggelse tilpasses landsbyen. Dvs. at der tages hensyn  til byggeskik, og kulturhistoriske og landskabelige værdier, når byggeriet udvikles. Samtidig er det vigtigt at kommunens nye principper for klimavenligt byggeri følges. Se principperne nederst på siden bosætning.  

Ved nybyggeri skal der sikres en blanding af forskellige boformer, der tilgodeser borgere forskellige steder i livet – parcelhuse, dobbelthuse, kædehuse, generationshuse, bofællesskaber mv.

Manglen på mindre seniorvenlige ejer- og lejeboliger betyder, at mange ældre ender med at blive boende i store huse, som ikke længere matcher deres behov. Alternativet indebærer nemlig, at de skal fraflytte det lokalsamfund, som de trives i.

Det sætter en stopper for boligrotationen, fordi udbuddet af attraktive - og ofte billigere - ældre familiehuse til unge børnefamilier bliver mindre og tilflytningen begrænses.

Kun 28 % af de nuværende 66+ årige (seniorer), som i dag bor i en ejervilla i Ringsted Kommune foretrækker at blive boende i en villa, næste gang de skal flytte, og ofte er rækkehuset det næste valg. Det er derfor relevant at kigge på hvilke boligtyper, som specielt de ældre borgere vil tilvælge i fremtiden.

Mange boliger i landsbyerne er forsat afhængig med olie eller gas. En stabil og billig energiforsyning vil fremover have betydning for hvor attraktivt det er at bo i landsbyerne. Derfor skal der i de kommende år findes nye løsninger baseret på grøn energi, der hvor fjernvarme ikke er en løsning. 

Der skal i forbindelsen med planlægningen af nye boliger, boligområder, grønne områder, kommunale bygninger, detailhandelsområder- og butikker og kollektiv trafik m.fl. arbejdes for, at sikres tilgængelighed for alle brugergrupper, således at alle kan bevæge sig så frit som muligt i byens mange rum.  

For at understøtte muligheden for klimavenlig arealudnyttelse, bæredygtig boligudvikling og en større boligrotation, vil Ringsted Kommune arbejde for, at ny typer af boformer og boligtyper kan muliggøres. Med nye boformer og boligtyper menes bl.a.: Fællesskabsorienterede boformer (krav om fælles køkken, fælleslokaler og andre fællesskabsunderbyggende elementer), bofællesskaber, ældrebofællesskaber, byggefællesskaber, tiny houses, små parcelhuse på små grunde m.fl.


Byrådet vil arbejde for:

Levende landbyer

Udvikling af levende landsbyer med en balanceret tilvækst af indbyggere​




 

Boliger til seniorer og unge familier

I samarbejde med landsbyforum at undersøge muligheder og udfordringer i forhold til bedre boligrotation i landsbyerne med et mål om, at der bygges flere boliger, der tilgodeser boligrotation.

 

Billig og stabil energiforsyning

Med lokalrådene i spidsen at undersøge mulighederne for forskellige former for energiforsyning i landsbyerne, baseret på vedvarende energi.