Sektorplaner

Sektorplaner

Mobilitet på landet

Næsten alle landsbyer har mindre end 10 km til Ringsted by, og byrådet prioriterer i det omfang det er demografisk muligt, at der er et vist omfang af offentlige og private serviceydelser i landbyerne.

I Klimaplanen, som er vedtaget i 2023, har vi bundet os til nogle mål på transportområdet, som har særlig betydning i landdistrikterne: 

  1. I 2045 er al fossil transport udfaset i Ringsted og Danmark
  2. 80% af de korte ture mellem 0-2 km foregår som cyklist, fodgænger, eller anden aktiv transport i 2030
    – det er 20% flere end i 2020, og svarer til at ca. 5000 ture om dagen skal flyttes fra bilen
  3. 60% af turene mellem 2-10 km skal foregå med fossilfri transport i 2030 – det er en tredobling af de aktive ture i 2020
  4. 20% af pendlingen, som i 2019 blev foretaget i bil, er flyttet til tog eller bus i 2030

Det betyder, at vi sammen skal finde løsninger omkring mobilitet som bidrager til et godt liv på landet. Vi skal transportere os mere til fods, på cykel, med tog, bus og elbil, end vi gør i dag. Det skal være nemmere og rarere at gå eller cykle til skole, sport, kultur, arbejde eller venner. Samtidig giver aktiv mobilitet sundhedsgevinster. Hvis vi færdes mere til fods og på cykel så er støj, utryghed og forurening noget af det, vi kan glæde os til at få mindre af i fremtiden.

 



Byrådet vil arbejde for:

Sammen om grøn mobilitet 

At starte en dialog om hvordan grøn mobilitet kan blive en del af hverdagen i landsbyerne

At sikre godt internet i landsbyerne

At starte et samarbejde omkring EL-lademulighederne 




 

Nye modeller for pendling, som understøtter grøn mobilitet

At nye modeller for delebilsordninger og samkørsel fremmes og afprøves

At alternativer til den traditionelle buskørsel fremmes og afprøves

At el-cykelstruktur fremmes



 

Fremme og give fordele til aktive trafikanter til skole, fritid og arbejde

At flere børn cykler og går trygt i skole

At både børn, unge, voksne og ældre cykler eller går mere til fritidsaktiviteter og ærinder

At bygninger og mødesteder med mange besøgende indrettes, så der er forrang og særligt hensyn til de gående og cyklende i landsbyerne.

 

I Ringsted Kommune bliver der kørt meget i bil. Hvis flere i stedet vælger at gå og cykle, vil det ikke kun være til gavn for klimaet. Det vil også mindske støj og trængsel på vejene, forbedre luftkvaliteten og sundheden. Derfor kalder vi denne form for transport for – grøn mobilitet.

Der er et potentiale til at øge den grønne mobilitet. Derfor skal vi med den fysiske planlægning i og omkring landsbyerne understøtte cyklisme og gang. Det skal bl.a. være nemmere for beboere i landsbyerne at komme til Ringsted by og ud i naturen - på cykel eller gåben.

El-cyklen har i de seneste år vundet frem på landsplan, og kan måske også i Ringsted være en vej til mere grøn mobilitet og en større flexibilitet for særligt unge i landsbyerne. En af elcyklens styrker er, at den giver mulighed for at cykle længere og flere ture.

For at understøtte hjemmearbejde er det vigtigt, at der i landsbyerne er adgang til internet af højkvalitet, der gør, at man også i landsbyerne kan leve et moderne liv med blandt andet hjemmearbejde og indkøb på nettet.

Den kollektive trafik er udfordret og det gør, at den nogle steder er både en dyr og dårlig klimaløsning. Flere skal køre sammen, men måske i højere grad i mindre biler. Ringsted kommune ønsker at fremme kendskabet til flex- og plusture, og vil afprøve om nye samkørselsløsninger kan være et bidrag til den kollektive mobilitet i og omkring landsbyerne.

En løsning som afprøves i de kommende år er Nabogo. Kommune, trafikselskab og Nabogo analyserer i fællesskab de mest oplagte knudepunkter, hvor kollektiv transport og samkørsel kan bindes sammen. Nabogo udruller kampagner hos kommunens lokale virksomheder, uddannelsesinstitutioner og i landsbyer, med henblik på at rekruttere og fastholde brugere samt at informere brugere om Nabogo som alternativ eller bidrag til den traditionelle kollektive trafik.

Nabogos erfaringer viser, at samkørsel (også i kombination med kollektiv trafik) medvirker til, at borgere kan transportere sig for en lavere pris, end med eksempelvis flextrafik. Forsøget vil vise, om Nabogo kan være et alternativ til eller komplementere flextrafik.

Ringsted Kommune har fokus på, at have trafiksikre skoleveje for kommunens børn. Med mangelfulde trafiksikre skoleveje øges den onde transportspiral; med forældretransporter i bil til og fra skoler, børnehaver og vuggestuer. Ud over skolebørn, er det også vigtigt, at andre aktive trafikanter kan færdes så trygt som muligt, fx til og fra arbejde.

Institutioner, mødesteder og arrangementer skal indrettes, så der er forrang og særligt hensyn til de gående og cyklende. Det betyder fx, at aktive trafikanter skal have rare oplevelser når de ankommer til et sted, og at der er god cykelparkering tæt på, uden risiko for at blive påkørt i nærheden af indgangen.

Derfor vil det skabe værdi med et samarbejde med brugere og borgerne omkring, hvordan forholdene for aktive trafikanter bliver forbedret. Erfaringen viser, at hvis man tilgodeser de aktive trafikanter, så får vi også pladser, mødesteder og indgange, hvor det er rart at opholde sig for alle, hvilket bidrager til fællesskab og livskvalitet. 

 

Hvad er Flextur og Plustur?

Flextur er et supplement til kollektiv trafik i de områder, hvor det ikke er muligt at tage bus eller tog. Flextur kører kun efter bestilling og turene koordineres med andre passagerer, der også har bestilt tur. Flextur er for alle, men mange der bruger flextur bor et sted, hvor der er lidt længere til nærmeste bus.

Plustur er kollektiv trafik, hvor du bliver kørt mellem en adresse (fx din bopæl) og nærmeste stoppested/station.

Du kan læse mere om kollektiv trafik og flextrafik på www.ringsted.dk/busogtog.

her kan du også læse mere om, hvordan du bestiller flextur og plustur.